Springbank 25 years
Springbank
Oorsprong
Campbeltown (Scotland)
Type
Single Malt Whisky
Vat
Bourbon and Sherry
Leeftijd
25 years
Alcohol
46°
Waarde
400 punten
Over het product
De Springbank 25yo is geen alledaagse whisky. Hij behoort tot het standaardgamma, maar wordt telkens in gelimiteerde batches uitgebracht. De editie van 2024 bestond zo uit een oplage van slechts 1.400 flessen wereldwijd. Voor de samenstelling werd een combinatie gemaakt van zowel sherry- als bourbonvaten. Ongeveer 65% van de whisky in uw fles rijpte op ex-sherryvaten, de overige 35% spendeerde zijn leven in bourbonvaten. De balans in smaak tussen die twee vatrijpingen is bijzonder mooi gelukt.
Een eerste keer ruiken levert meteen boeiende aroma's op: snoepjes met kersen en munt en rijkelijke bloedsinaasappel. Vervolgens openen zich nog meer geurwerelden met melkchocolade, gestoofd fruit en appelcrumble. Proeven geeft een extra dimensie: aanvankelijk aards, olieachtig en uitgesproken verleidelijk, vervolgens maakt de subtiele turfrook zijn opwachting in de achtergrond. Dan doen de sherryvaten hun werk, met demerara suiker, aardbeiensnoep, zoethout en walnoten. De finish bevestigt de ervaring van de balans: zacht kruidig met een onverwacht element van dragon in de nasmaak, en een hartig stukje vlees uit de fijnkosttoonbank.
Deze whisky is meer dan een drank, het is een ervaring.
Over het merk
Springbank Distillery werd opgericht in 1828 op de plek waar voorouder Archibald Mitchell op dat moment al een illegale ketel gebruikte. Ze zou door de jaren uitgroeien tot een van de meest geliefde distilleerderijen voor whiskyliefhebbers. Springbank was ook een van de twee distilleerderijen die na de hoogdagen van Campbeltown als hoofdstad van de whiskywereld eind 19de eeuw de crash van de jaren 30 overleefde - meer dan 30 andere distilleerderijen moesten in die periode in Campbeltown de deuren sluiten. Bij Springbank worden drie verschillende single malts geproduceerd. Hazelburn (sinds 1997 gemaakt) is ongeturfd en wordt drie keer gedistilleerd. Longrow is zwaar geturfd en wordt twee keer gedistilleerd en Springbank zelf tenslotte wordt 2.5 maal gedistilleerd en is medium geturfd.
Het vlaggenschip van Springbank is natuurlijk de gelijknamige single malt. Uniek aan het productieproces is de 2.5 keer distillatie. Het is een complex proces. Bij Springbank staan drie ketels. Voor Hazelburn worden ze alle drie gebruikt voor 100% van het proces. Bij Longrow gebruiken ze er maar twee. Voor Springbank gaat een deel van de low wines na de eerste distillatie naar de derde ketel, een ander deel naar de tweede ketel; wat in de tweede ketel gedistilleerd wordt, gaat vervolgens naar de derde ketel voor een laatste distillatie. Zo wordt dus een deel drie keer gedistilleerd, en een deel twee keer, en vandaar komt met op 2.5 keer gedistilleerd. Het proces is ingewikkelder dan dat, maar zo heeft u alvast de basis van deze unieke single malt mee.
Springbank whisky heeft een basisgamma van de 10yo, 15yo, 18yo, 21yo, 25yo en 30yo. Geregeld worden gelimiteerde edities uitgebracht, zoals de 12yo op vatsterkte en de beroemde Local Barley-reeks.