Michter's US1 Small Batch Sour Mash
Michter's
Oorsprong
USA
Type
Sour Mash Whiskey
Vat
New Oak
Leeftijd
No Age Statement
Alcohol
43°
Waarde
60 punten
Over het product
Sour Mash Whiskey is een specifiek type whiskey. Het essentiële er aan is dat er tijdens het productieproces een deeltje van elke batch gefermenteerde mash bewaard wordt en toegevoegd wordt aan een volgende batch. Dat zorgt er voor dat de fermentatie sneller op gang komt en beter kan gecontroleerd worden. Het is hetzelfde principe waar ook zuurdesembrood mee gemaakt wordt.
In de jaren 1970 en 1980 was de Michter's Original Sour Mash het meest populaire product van de distilleerderij. Het wordt gemaakt op basis van een unieke graanreceptuur, waardoor het officieel geen bourbon of rye genoemd mag worden. Nadat de originele Michter's er mee ophield in 1989 verdween ook dit geweldig mooie product, tot het een comeback maakte in 2012 en deel ging uitmaken van het standaardgamma van Michter's. Met succes, want in 2019 werd deze whiskey uitgeroepen tot de whisky van het jaar door The Whisky Exchange, de eerste whiskey uit de USA ooit die dit bereikte.
De Sour Mash Whiskey is een botteling op basis van een small batch van vaten, op een sterkte van 43% ABV. De neus biedt meteen een krachtige geur van karamel en vers gesneden appel met een toefje nootmuskaat. Vanille en kaneel maken hun entree. Het is een zoete mengeling van geuren waar je moeilijk kwaad op kan zijn, zo verleidelijk. Dat zet zich door in de mond, met een overdaad aan karamel, toffee, vanille en koffiecake, zijdezacht van consistentie en met fijne vleugjes kers, framboos en kaneelkoek op het einde. De afdronk biedt meer kruidigheid van de rogge en een verrassende warmte.
Over het merk
Michter's is een van de voortrekkers als het gaat om Amerikaanse whiskey van hoge kwaliteit. Hun filosofie is niet voor niets 'cost be damned', waarmee ze bedoelen dat hun eerste en enige bezorgdheid de kwaliteit van hun producten is en niet zozeer de kosten die er mee gepaard gaan om die kwaliteit te behalen. Het belangrijkste voorbeeld is misschien wel dat al hun bottelingen gedaan worden op basis van small batches, of zelfs single barrels zijn, wat uiteraard een pak complexer is dan grote hoeveelheden vaten tegelijk te mengen en te bottelen.
De geschiedenis van Michter's is tegelijk lang en kort. Het merk groeide uit een distilleerderij die al in 1753 werd opgericht onder de naam Shenk's, gesticht door John Shenk, een boer van Zwitserse origine in Shaefferstown, Pennsylvania. De naam veranderde nog een paar keer, onder andere in Bomberger's. In die vroege jaren stonden ze vooral bekend voor hun rye whiskey, omdat rogge in die regio veel verbouwd werd. De legende gaat dat Generaal George Washington tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zo overtuigd was van de kwaliteit van hun whiskey, dat hij hem kocht voor zijn manschappen. Zo kreeg hij de bijnaam 'The Whiskey that warmed the American Revolution'.
Zoals zo vele distilleerderijen sloten ze de deuren in 1919, door de Drooglegging. Nadien veranderde de distilleerderij vaak van eigenaar, tot ze in de jaren 1950 in handen kwam van Lou Forman, die de naam veranderde in Michter's, genoemd naar zijn twee zoons Michael en Peter. In 1989 deed de distilleerderij dan de boeken toe, maar Michter's kreeg een tweede leven: Joseph Magliocco en Dick Newman kochten de rechten op het merk en richtten het opnieuw op, maar deze keer in de bakermat van de bourbon: Kentucky. Daar bouwen ze nu al bijna 30 jaar aan dit verhaal, en met veel succes.