Dillon VSOP
Dillon
Oorsprong
Martinique
Type
Sugar Cane Juice Rum
Vat
Bourbon
Leeftijd
8 years
Alcohol
43°
Waarde
40 punten
Over het product
VSOP staat voor Very Superior Old Pale. Het is een term die oorspronkelijk uit de wereld van de cognac komt. Voor rhum betekent het dat hij minimaal 4 jaar gerijpt heeft op eikenhouten vaten. Soms worden ook de termen Vieille Réserve, Réserve Spéciale of Cuvée Spéciale gebruikt om dergelijke gerijpt rums aan te duiden. De Rhum VSOP trés Vieux Dillon heeft ook een minimum van vier jaar gespendeerd in eikenhouten vaten.
Deze rhum is amberkleurig in het glas en opent vrij subtiel in de neus. Chocolade zit meteen op de voorgrond, maar gedroogd en geroosterd fruit zorgt voor een aangename warmte. Kaneel , zoethout en vanille vervoegen het aromapalet. In de mond valt meteen de fluweelzachte rondheid op. De aroma's komen terug: chocolade, fruit, vanille en ook een aangename verrassing met geroosterde noten. De finish is bijzonder lang en warm.
Over het merk
Dillon is verankerd in de terroir van Martinique sinds 1779. In dat jaar komt het regiment van Arthur Dillon aan op het eiland. Dillon was een jonge kapitein van Ierse origine die ook een rol gespeeld had in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Op Martinique trouwde hij met de Comtesse de la Touche en samen bouwden ze een plantage uit. In de helft van de 19de eeuw begon men hier ook rum te produceren. In 1928 moest de distilleerderij sluiten, maar de productie werd opnieuw opgestart in 1954. Sindsdien groeit de productie en staat Dillon bekend voor kwalitatieve Rhum Agricole, gemaakt van tien verschillende variëteiten van suikerriet.
Het suikerriet van Dillon wordt snel geperst, het sap gefilterd en licht aangelengd, voor het 24 tot 48 uur gefermenteerd wordt. Het resultaat is een suikerwijn met een alcoholgehalte van ongeveer 4 tot 6%. De distilleerketels worden gestookt met de bagasse, het restproduct van het suikerriet nadat het geperst wordt. De geproduceerde alcohol komt uit de ketel aan ongeveer 65% en krijgt dan een vijftal weken om te rusten en wordt gereduceerd naar 50% ABV, of 55% voor de witte rums.
Vervolgens wordt een deel van de productie gerijpt op eikenhouten vaten.
Alle rums van Dillon krijgen het label 'Rhum Agricole A.O.C. Martinique', een teken van kwaliteit sinds 1996.